Upplev Detroit från insidan 

142-6-1-detroit-michigan-usa

Att resa är något av det bästa jag vet. Du träffar nya personer, får se och uppleva sådant som du annars bara drömmer om. Därför reser jag så ofta jag kan. Ibland åker jag tillbaka till samma plats om och om igen, för att den är så underbar. Men annars så tycker jag om att se något nytt, i alla fall någon gång om året.

När jag reser någonstans så försöker jag inkludera olika platser eller länder i området. Resan till Asien, till exempel, hade Filippinerna som huvuddestination. Men på vägen dit så stannade jag till i Singapore, och på hemvägen fick jag med mig två dagar i Hong Kong. På det sättet kan jag utnyttja min biljett maximalt, och få med mig massor av upplevelser. Väl hemma så smälter jag alla intrycken och ser på mina minnen, det blir nästan som att resa igen.

Min stora resa till USA

Jag gjorde något liknande med min resa till Amerika. Passade på att inkludera ett par kända platser som New York, både staden och staten. Men sedan var det Michigan som lockade. Denna relativt lilla stat som ligger på två halvöar. Eftersom jag kände en familj som bodde där så blev detta helt naturligt min huvuddestination. Och det har jag aldrig ångrat på.

Huvudstaden i Michigan heter Lansing. Men den största och mest kända staden är dock Detroit. Och den var en upplevelse. Om man räknar med hela området så bor det över 4 miljoner människor här. Staden sjuder av liv och det finns mycket att se. Storstaden Detroit i Michigan har mycket att erbjuda. Med hjälp av https://thehappymaps.com/detroit  gör du din egen posterkarta över allt du fick uppleva i staden.

Uppleva Detroit på riktigt

Det är alltid roligare att gå runt med folk som är från platsen. De känner till små barer och serveringar som inte alltid finns med i guideböckerna. Samtidigt så brukar de veta hur man ska planera sitt besök för att hinna med så mycket som möjligt utan att slösa med den dyrbara tiden. Jag hade turen att uppleva Detroit tillsammans med en sådan familj.

De tog mig till alla de vanliga sevärdheterna naturligtvis.  Fort Wayne, Boston Edison, Motown Museum och mycket mer. Vi hann se en hel del under vårt besök i Detroit, riktigt från insidan. Förutom de kända sevärdheterna så såg vi till att få lite upplevelser.

142-6-2-detroit-usa-basta-minnena (1)

Smälta alla intrycken efter en resa

Vad jag brukar göra är att köpa med mig lite minnessaker. Eller så skickar jag helt enkelt efter en karta över området. Då väljer jag ut den del av resan som jag allra helst vill komma ihåg. Det har jag alltid gjort, både under resor till USA och andra ställen. Utsikten över Seattle från Space Needle är unik. Dina vackra minnen från staden väntar på att placeras på din karta från https://thehappymaps.com/seattle  så att du kan minnas dem för alltid.

Min samling med kartor sitter på väggen. Den börjar växa till sig nu, allt efter som jag reser till nya ställen. När jag ser på dem så kommer alla minnen tillbaka och det är nästan som att resa tillbaka till Detroit, Hong Kong eller vilken karta det än är fråga om. Ibland kan det ta flera år att smälta alla intryck. Och du vill ju inte glömma dina fina minnen. Istället är det ett sätt att komma ihåg syner, dofter och smaker. Jag kan till exempel aldrig se på min karta över Detroit utan att känna smaken av hamburgare, vi gick till ett alldeles speciellt ställe där.

Michigan och Detroit

Vi stannade inte bara i Detroit, även om det är en intressant stad. Istället tog mina vänner några dagars semester så vi kunde resan runt lite i delstaten. Det finns underbart vackra stränder och naturområden. Ett ställe dit många reser är Mackinac Island, den ligger i sjön Huron. Helt fantastiska stränder, promenadstigar och rent allmänt vacker natur. Där trivdes jag gott.

Men annars så har stora städer en alldeles speciellt tjusning tycker jag. Kanske för att våra största städer i Stockholm verkar som små byar jämfört med andra städer runt om i världen. Detroit har en modern och spännande historia. Läs mer i den här artikeln från Expressen. Jag brukar alltid läsa på en del innan jag reser iväg. Det gör besöket mer intressant och gör att jag får mer ut av det.

Ibland hinner jag inte riktigt läsa innan avresan, då kommer jag ikapp väl hemma. Eller på flyget, resan till USA är ju ganska lång. Jag har aldrig kunnat sova så bra på ett flygplan, utan läser helst eller ser på film. Perfekt möjlighet att läsa på och lära sig något mer om landets eller stadens historia.

Seal of Michigan in Fort Bonifacio; Manila; Philippines

Resa året runt

Men en semester är ju alltid begränsad. Sedan måste du hem till jobb och andra förpliktelser. Och det är skönt på sätt och vis. Mitt liv är hemma, med mina kompisar och familj. Att resa är ett sätt att växa och slappna av, allt på en och samma gång. Du samlar på dig minnen och upplevelser, träffar nya personer och får kanske vänner för livet. Själv tänker jag fortsätta med mina långa och korta resor.

I Detroit träffade jag ett par från Australien. Vi satt och åt glass på samma ställe och de började prata med mig. Det visade sig att vi hade gemensamma vänner, från en av mina resor i Asien. Världen är verkligen liten. Vi träffades ett par gånger till i Detroit och nu har de bjudit in mig att komma och resa i Australien. Eftersom det är så långt bort måste jag nog planera den resan noga. Det kommer att bli dyrt och jag behöver ta ut rejält med semesterdagar.

Men sedan kan jag sitta där hemma och se på min karta över Australien. Eller en liten känguruprydnad, bredvid strutsen. För jag samlar alltid på mig minnen. Dels de som bara finns i mitt hjärta och sinne, men även saker som kan hjälpa mig komma ihåg alla de fantastiska upplevelserna. För mina resor fortsätter när jag kommer hem, och håller på i flera år.