Digra konsekvenser för den som inte bokför rätt

Ibland hör du skräckhistorier om folk som startat upp en verksamhet utan att ha någon som helst kunskap om vad det innebär. Jag läste om en man som jobbade i flera år utan att redovisa en enda krona. Han trodde inte det behövdes. Domstolen trodde på hans naiva oskyldighet och han slapp fängelse. Men jag tror nog det är bra att skaffa tillräckligt med information innan du sätter igång.

Att bokföra och redovisa är en viktig del av samhällets struktur. Jag tror på det, att det är av godo. Men ibland så kan det naturligtvis kännas precis tvärtom. Du måste inte ha en allt för stor verksamhet innan du inser hur mycket pappersarbete som ligger bakom det. Hur allt måste registreras skrupulöst och du inte får tappa bort ett enda papper. Om du trivs med siffror och har ordningssinne så kan det fungera. Men även då så växer det snabbt till sig och blir ett stort berg.

På vinst och förlust

Nu är alltså bokföring en del av den dagliga rutinen om du driver ett företag. Men det är ju så mycket mer involverat i att ha egen verksamhet. Jag tycker det är viktigt att ha kontroll. Därför så undersöker jag alltid saker noga innan jag kastar mig ut i dem. troligtvis så skulle fler företagare göra det samma. Ta sig tid att se lite närmare på vad det egentligen innebär att ha ett eget företag. Inte så att det ska avskräcka dem. Jag tycker det är bra att starta ut med något eget. Men för att veta vad som väntar dem. Så bör du bokföra skatt på vinst i aktiebolag för att allt ska bli korrekt.

Med en bra bokföringsfirma tror jag att du kan komma långt. Om jag hade någon vid min sida som tog hand om det praktiska skulle jag kunna klara mig ganska bra. Speciellt om de också kunde komma med goda råd om hur jag kunde förbättra mina siffror, så att verksamheten gick framåt lite bättre. Bokoredo hjälper till med att göra en enskild firma till aktiebolag. Det är ju något annat som vi vanliga dödliga inte har en suck om. Du vet ibland att något är möjligt, men inte hur du ska gå tillväga. Därför ska du först och främst skaffa dig en bra bokföringsfirma.

Konsekvenser för okunnighet

I och med att det är lag på det där med ekonomin så kan du inte heller säga att du inte vet. Detta är ett område där alla måste vara som jag och undersöka saken redan från början. Det finns vissa saker som du bara måste göra, medan andra kanske är frivilliga. Vad jag förstått så kan det dock löna sig att göra sådant som inte är helt nödvändigt. En del företag måste till exempel inte göra årsredovisning. Men det är ett bra sätt att visa både kunder och banken att du är seriös och har din ekonomi i ordning.

Smålandsposten rapporterar i en artikel om digra konsekvenser om man inte bokför korrekt. För myndigheterna kollar folks rapporter och inkomster. Om de ser något som verkar konstigt så gräver de lite djupare. Det är alltså inte så lätt att hoppa över sådant som det är lag på. Fast det är inte nödvändigtvis helt fel. När jag ser hur det går i länder där den organiserade brottsligheten har sitt grepp så är jag ändå ganska glad över alla våra lagar.

De tvättar pengar till höger och vänster för att bli rikare. Men samhället i stort lider av det. Vi betalar skatter och redovisar våra inkomster, men vi får ganska mycket tillbaka också. Speciellt om du har barn eller om du blir sjuk. Det är då du verkligen märker nyttan av en stark ekonomi.

Alla måste följa lagen

Nu är det så att inte bara vanliga företagare måste följa lagen. Om det är nåt jag inte gillar så är det höjdare inom statliga väsen som utnyttjar sin position till att leva livet. Jag tror att det är viktigt med öppenhet och kontroller här. Tänk på de stackars arbetare som betalar in sin skatt troget trots att de inte har så mycket själva. Det minsta de kan få igen är att pengarna används på rätt sätt.

Öppen bokföring kräver stort arbete på detaljnivå. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet. Det är helt klart inte lätt att ha kontroll över allt och alla. Men lite tätare kontroller skulle inte sitta fel. Om de behöver hjälp med det så kan jag ställa upp. Jag går gärna igenom böckerna och ser vad som lagts ut på representation eller privata fester. Fast jag måste erkänna att det blivit lite bättre de senaste åren. Troligtvis tack vare mer öppen bokföring. Det allra bästa sättet att undvika problem är att bokföra rätt och använda pengarna till det de är tänkta.