Så räddar du livet på en familjemedlem

Det kanske låter lite överdrivet att du ska rädda livet på någon annan. Din familj ser du varje dag och hittills har ingenting skett så att du måste rädda dem. Kanske barnen när de är små och har en tendens att springa ut i vägen. Men annars så går allting sin gilla gång. Tills något händer och du står där med paniken i ögonen. Istället för att bli tagen på sängen, så att säga, är det mycket bättre att vara förberedd.

De flesta förbereder sig lite för olyckor och annat tråkigt som kan hända. Du kanske inte tänker så mycket mer på det, utan sätter bara på dig säkerhetsbältet varje gång du ska åka bil. Det är inte bara för att det är lag på det utan också för att du vet att det kan rädda livet på dig. Så gott som alla använder nu cykelhjälm och försöker på andra sätt skydda sig mot allt som kan hända och ske. För de flesta är det en helt normal del av vardagen.

Alla kan rädda livet på någon

Det är inte en fråga om att vara fanatisk eller hoppas på det värsta. Tvärtom så önskar sig alla ett fridfullt liv. Men ibland så är olyckan framme och då gäller det att vara förberedd. Något som allt fler börjar bli medvetna om är vikten av att kunna HLR. Hjärt- och lungräddning kan rent bokstavligen rädda livet på dig och din familj. Du måste inte vara en utbildad läkare för att kunna hjälpa någon. Till och med mycket unga har haft chansen att få igång hjärtat på en annan person. Duktiga företag som utbildar inom HLR.

Det tar inte många timmar att gå en kurs i HLR, men nyttan är obeskrivlig. Även om du inte är sjuk eller känner någon som har hjärtproblem så kan det vara bra att kunna. För ibland så vet man inte när något ska hända. Eller så sker det på jobbet eller ute i offentligheten. Varje år så drabbas runt 10 000 personer av hjärtstopp. En del är gamla eller sjuka, andra unga och i övrigt helt friska. Av alla dessa personer är det bara några hundra som överlever. Deras chanser skulle öka avsevärt om fler personer kunde hjärträddning. HLR på arbetsplatsen kan rädda livet på dina kollegor.

Ta hand om din familj

Det allra värsta är när dina barn drabbas av sjukdom eller svårigheter. De flesta föräldrar är redo att gå genom eld för att ta hand om sina små. Därför är det konstigt att inte fler har gått kurs i HLR. Det är obligatoriskt för förskolelärare och andra som handskas med barn. Men även föräldrar skulle ha nytta av att kunna det. Återigen så är det inte en fråga om att ängslas för vad som kan hända. Istället är det en fråga om att vara förberedd på det värsta och hoppas på det bästa.

Aftonbladet uppmärksammar här hur du kan rädda livet på en familjemedlem. Tänk vad tacksam du är om någon kan hjälpa dina nära och kära. Så mycket bättre om du själv har den kunskapen. Eftersom även barn kan drabbas av hjärtstopp kan det vara bra att ta en kurs som är direkt kopplad till första hjälpen på barn. Deras kroppar reagerar inte på samma sätt som en vuxens och är inte utvecklade ännu. På kursen får du öva på dockor i rätt storlek. Det kan kännas lite läskigt, men är en ovärderlig kunskap.

Hjälp att rädda liv

Även om du gått en kurs så kanske du känner paniken stiga inom dig när något händer. Det är helt naturligt, till och med professionell hälsopersonal reagerar ibland på situationen. Vare sig du kan HLR eller inte så är det bäst att ringa efter hjälp. Medan ambulansen kommer så kan personen som sitter i andra ändan av luren vägleda dig genom det hela. När sedan sjukpersonalen kommer fram så knuffar de undan dig och fortsätter behandlingen. Stanna inte upp förrän de är precis bredvid dig och tar över. Metro skriver i denna artikel om hur 112-operatörerna hanterar HLR varje dag.

Naturligtvis så är det lättare för alla parter om du redan vet vad du ska göra. De kan ge dig ytterligare stöd och hjälp, kanske några tips för att det ska fungera mer effektivt. Faktum är att de kan vägleda vem som helst, det är deras yrke. Men du kan göra det lättare för dig själv och din familj genom att lära dig HLR. Sedan kan det vara bäst om du uppdaterar dig och kanske tar en liten kurs varje år. Det kan vara läge att inkludera andra saker som du behöver för att ge första hjälpen till de omkring dig.

Vad som händer vid ett hjärtstopp

När hjärtat stannar till så får inte kroppen något syre. Det är allra mest allvarligt för hjärnan som kan bli permanent skadad av detta. Därför ska du sätta igång med HLR så fort som möjligt. Nu för tiden så finns det hjärtstartare på de flesta kontor och offentliga byggnader. Tydliga skyltar visar var de sitter och det finns instruktioner i förpackningen. Men även här kan det vara bra att gå en kurs i förebyggande syfte. På flera arbetsplatser har man satsat hårt på det här, och de flesta vet hur de ska använda hjärtstartaren eller göra HLR.

För om du kommer igång snabbt så kan du rädda livet på personen. Men inte bara det. Hur snabbt de återhämtar sig eller vilka men som hjärtstoppet förorsakar är direkt relaterade till hur fort du får igång hjärtat på dem. Det är stor skillnad, och här handlar det verkligen om sekunder. Sedan kommer ju ambulanspersonalen och tar över. Men det kan ta flera minuter innan de kommer fram, så den personliga insatsen är av yttersta vikt.

Förbereda dig för det värsta

Du tecknar en försäkring och betalar in premierna i flera års tid. Ingenting händer men du ger inte upp. För du vet att om du skulle ha en olycka eller frysen går sönder när du är bortrest så behöver du den där försäkringen. Det är något liknande med din hälsa. Varje år så går tusentals kvinnor till läkaren för ett pap-test och mammografi. De allra flesta är friska och får aldrig cancer. Men det är ett sätt att ligga steget före och ta hand om dig själv.

Samma sak gäller HLR. Det är en investering i din kropp och hälsa. Samt de personer som har runt omkring dig. Kursen tar en halv dag, kanske lite mer om du vill inkludera flera moment. Med de få timmarna har du chansen att rädda livet på dina familjemedlemmar. Det är egentligen ganska fantastiskt. En sådan kunskap går djupare än att teckna en försäkring, för du jobbar aktivt för andras välbefinnande.

Det kan alltså vara läge att önska sig en hjärtstartare i julklapp. Att boka in tid för en kurs tillsammans med din partner och eventuellt de lite större barnen. För ju fler som kan det där med hjärta och lungor desto bättre. Du vet aldrig vem som kan drabbas, och därför är det bäst om alla kan HLR. Det är en investering som du aldrig kommer att ångra. Tvärtom kan den vara avgörande för ett långt och lyckligt liv.