Därför bör du välja rätt företag för dina knivar

Vissa knivar är riktigt dyra. De är en sak som du önskar dig i julklapp eller som man ger bort i bröllopspresent. Men om du har en bra kniv så kan det göra stor skillnad i ditt arbete eller fritid. För en kniv ska vara väl anpassad till uppgiften, vass och lätt att använda. Då har du vad du behöver för att kunna fullföra dina projekt. 

Det kan handla om att laga mat. En bra chef har flera stycken knivar som hen tar med sig överallt. De ska hållas rena och vassa, så att de är redo vid behov. Det kan göra stor skillnad om du hackar lök eller skivar morötter, det gäller att veta vilken kniv du ska hala fram. Något liknande är det ju vid fiske eller när du går på vandring. Då vill du gärna ha med dig en kniv som du kan använda för att sova bättre eller ta hand om bytet. 

Olika knivar för diverse syften

Nu måste ju inte knivarna vara så dyra. Du kan hitta bra modeller för en rimlig penning. Allt beror på vad du ska använda dem till. Men även hur pass skicklig du själv är. Matlagning är ett bra exempel. Om du bara lagar helt vanlig vardagsmat så behöver du en bra kniv. Men den måste inte alls vara på samma nivå som den Gordon Ramsay använder när han jobbar i köket. Se därför till att välja en som passar dig, och som du kommer att trivas med. Lamnias knivsortiment är välkänt som det bästa på marknaden.

Idag kan du skaffa härliga knivar som är lite annorlunda än de vanliga moraknivarna och brödknivarna. Vissa har använts som vapen under flera generationer men är idag mest för samlare eller de som är intresserade av knivsporter. Många modeller kommer från andra länder vilket gör det ännu mer spännande. Lamnia har sett till att samla flera av dessa modeller. Häftiga karambits hittar du hos dem. 

Vassa knivar fungerar bäst

Om du ofta använder kniv bör du också investera i en bra knivslip. Det är nämligen bra mycket svårare att jobba med en slö kniv, och det kan också vara farligt. Handen slinter gärna när du måste använda dina krafter för att skära något. Med en vass kniv så är det som en skära smör med värme, det går lätt och smidigt. Ystads Allehanda skriver i en artikel om vikten av att välja rätt knivslipare för dina knivar. 

Du kan antingen skaffa dig en knivslipare själv eller vända dig till någon som har en maskin. I vissa länder så cyklar man fortfarande omkring och slipar knivar åt familjerna i området. Det är nog svårt att se det i Sverige, även om många fortfarande kommer ihåg det från 50-talet. Men det finns butiker som kan hjälpa dig. Det viktiga är ju att kniven är tillräckligt vass så att du kan bruka den fullt ut. 

Bära med sig kniven

Enligt knivlagen så är det bara yrkesgrupper som verkligen behöver en kniv som får bära den med sig. Och bara när de är i tjänst, alltså inte på sin fritid. På allmän plats vill säga. Det är meningen att folk ska skyddas, för allt för många använder sina knivar som ett vapen. Därför ska du vara lite försiktig om du ser att någonting händer ute på stan. Det är inte alltid så smart att ingripa, även om det kan vara din första reaktion. Viktigt att tänka på möjligheten till förekomst av vapen vid ingripanden. Läs mer på den här sidan i GöteborgDirekt

Det här gäller naturligtvis också för poliser och säkerhetspersonal. De är tränade i att ingripa utan att bli skadade själva. Men de är inte tvungna att göra vissa saker om de misstänker att brottslingen har kniv eller annat vapen. Människors liv går före allt annat. Vilket är bra att komma ihåg om du vill klaga på knivlagen. Den är där för att skydda folk och minska riskerna med att vistas utomhus. 

Bästa företaget för dina knivar

Till att börja med ska du alltså välja en bra firma för att köpa dina knivar. De ska inte bara vara snygga utan också praktiska att använda. Eller kanske tvärtom, allt beroende på vad du tycker är viktigt. Sedan gäller det att ta hand om dem. Använda dem på rätt sätt, allt efter vad de är utformade för. Du kan gärna ha flera olika knivar så att du alltid har en som passar bra.

Vassa knivar fungerar allra bäst. Var försiktig vem du låter slipa dina knivar, alternativt kan du satsa på att köpa en riktigt bra slip själv. Om du använder knivarna varje dag kan det löna sig att vara självständig. Om du är en samlare kan det räcka med att lägga upp dem lite snyggt i ett vitrinskåp eller de speciella lådorna med glas som är gjorda för knivar. Då kan du njuta av dem varje dag utan att de blir dammiga. Samtidigt så är det bra för säkerheten, speciellt om du väljer en lösning som går att låsa. 

Till trots för alla lagar som reglerar bruket av kniv så har du stora möjligheter för att använda dem. Dels för ditt nöje, som när du är ute och fiskar eller går i skogen. Eller om du tävlar i knivkastning eller någon annan sport. Men även för att laga mat och göra annat som är nödvändigt. En bra kniv sitter alltid bra.